dilluns, 18 de desembre del 2017

Taller 'Fes-te el teu tortell' al Casal Torreblanca de Sant Cugat

Foto de família del taller 'Fes-te el teu tortell' amb Quins fogons, al Casal Torreblanca.

El passat cap de setmana, vaig impartir un taller de tortells de Reis al Casal Torreblanca de Sant Cugat. El programa Quins fogons va demostrar, d'aquesta manera, que no només a través d'Internet es poden aprendre receptes fàcils i bones. En aquesta ocasió, però, vaig intentar introduir una recepta més tradicional que no la que podreu veure d'aquí a uns dies als vídeos Quins fogons ja que, en aquest cas, partim d'una recepta més pastissera, amb massa mare i farciments clàssics.

Al taller vam tenir una participació plena de 12 alumnes, el màxim permès per aquest tipus de tallers, i va anar molt bé. Vam elaborar quatre preparacions:

RECEPTES DEL TALLER:

Massa de tortell
Massapà per al farcit
Sucre volat per decorar
Taronja confitada

De cadascuna d'aquestes elaboracions en vam fer tres porcions. És a dir, en grups de 3-4, vam aconseguir tenir 3 tortells, tres massapans, tres sucres i tres grapats de taronja confitada. Vam coure un dels tortells.

Aquí teniu el resum de fotos i, a sota, les receptes. Per si us animeu a fer-les a casa!

L'espai de cuina del Casal Torreblanca. Molt ben equipat

Vam tenir uns participants molt actius, quin goig!

Ens va quedar un tortell boníssim que vam poder degustar. Els altres dos tortells que vam elaborar els vam repartir entre els assistents perquè els coguessin a casa.





Massa de tortell

Ingredients de la massa mare:

90 g de farina de força

50 g d'aigua

2 g de llevat de forner

Per a la massa:

tota la massa mare

340 g de farina de força

80 g de sucre

5 g de sal

120 g de llet

20 g de moscatell

15 g de llevat de forner

2 ous

canyella en pols

1/2 pell de taronja

1/2 pell de llimona

100 g de llard

 

El que fem primer és preparar la massa mare, escalfant una mica l'aigua i, després, barrejant-la amb la farina i el llevat fresc. Ho deixem reposar 2 hores.

Seguim la preparació, infusionant la llet amb mitja pell de llimona i mitja de taronja. També hi incorporem la canyella en pols (o una branca, si ho preferiu). Colem la llet i la deixem refredar.

Ara, comencem a preparar la massa. Barregem tots els ingredients (també la llet infusionada i la massa mare) excepte el llard, que no la posarem fins al final, just quan ja tinguem la resta d'ingredients ben integrats. Un cop tenim aquesta massa, la deixem reposar entre 10 i 12 hores a temperatura. La versió exprés que hem fet al taller l’hem fet deixant reposar la massa al forn amb una mica de temperatura, durant una hora.

Ara, agafem la massa, que haurà doblat el volum, i l'estirem sobre una taula. Li farem forma de xurro, i després pressionarem perquè quedi aixafat, per col·locar-hi el massapà que hem fet. El folrem, tapant-lo bé, i unim els dos extrems del xurro, fent una forma de donut.

A continuació, procedirem a decorar el tortell. El pintarem amb ou batut, hi col·locarem la fruita confitada i també hi posarem el sucre volat, que tan bé hi queda en un tortell. L'enfornarem a 170 ºC durant, aproximadament, 25 minuts. 


MASSAPÀ PEL TORTELL DE REIS
Ingredients:
1 barra de torró de fruita (que pràcticament és tot massapà blanc)
8/10 figures de massapà
1 polvoró de xocolata
1 polvoró de canyella
1 polvoró de l'estepa
1 polvoró d'ametlla
mitja clara d'ou
El massapà és ametlla marcona i sucre, però el massapà de reis és més fosc. Comencem amb un trosset de massapà blanc, que traurem d'una massa de torró de fruita. Aquesta, es treu i es pot utilitzar per decorar el tortell. També utilitzarem un polvoró d'Estepa, un polvoró d'ametlla, un polvoró de canyella i un polvoró de xocolata, que ajudarà a enfosquir la massa i a donar un llunyà sabor a xocolata. També n'hi podríem posar de llimona, o altres sabors. També incorporarem les figuretes de massapà. Aixafarem els massapans, el torró, els polvorons,  les figuretesetc. Ho barregem tot molt bé, fins que quedi un massapà compacte. Ara, utilitzarem la clara per donar una mica d'humitat al conjunt. Embolicarem el massapà de reis en paper de film i el deixarem una estona a la nevera, que es barregin els gustos.
Sucre granulat o volat

 Ingredients: Sucre, aigua i suc de llimona

Coem el sucre al foc amb una mica d’aigua, molt poca. Quan estigui un pèl fos, el traiem del foc, hi afegim unes gotes de llimona i anem remenant amb l’espàtula ,fins que faci grumolls.


Taronja confitada

Ingredients:
1 taronja, 250 grams de sucre, 200-220 grams d'aigua. (Si fas dues, tres o més taronges, augmenta proporcionalment la quantitat de sucre i aigua).

 
Renta bé la taronja i talla-la en rodanxes de mig centímetre de gruix. Posa el sucre i l'aigua en un cassó, aquest ha de ser ampli perquè les rodanxes de taronja no estiguin amuntegades, superposant dues capes com a molt, i cobertes durant la cocció per fer l'almívar. Posa el cassó al foc i, quan comenci a bullir, incorpora les rodanxes de taronja, Deixa que bombollegi el mínim. Deixa coure la taronja durant una hora, aproximadament, fins que la taronja estigui ben confitada, la polpa es vegi molt brillant, amb una tonalitat taronja més intensa però transparent a contrallum.
Quan la taronja confitada estigui feta, escorre i posa-la sobre la coca o pastís. Una altra opció és guardar-la en un pot ben tancat amb el seu almívar i reservar-la a la nevera (una vegada que s'hagi refredat) per utilitzar-la quan convingui.




 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...