dimarts, 25 d’abril del 2017

Presstrip Espàrrecs de Gavà, preàmbul de la Fira d'Espàrrecs


Aquest proper cap de setmana tindrà lloc la 64a Fira d'Espàrrecs de Gavà. Els dies 28, 29 i 30, aquesta població s'omplirà d'aquest producte, amb un gran mercat del camp que aproptarà la tradició de la pagesia i els productes de proximitat i de qualitat als visitants, de la mà dels pagesos locals. S'han programat un munt d'activitats relacionades, entre altres, exposicions fotogràfiques, portes obertes, sense dubte, una oportunitat única si voleu anar-hi en família i gaudir de tallers, jocs gegants i altres propostes a l'Espai Els petits pagesos. Un any més, la fira compta amb un espai d'horticultura urbana, una mostra de paneres de llavors als mercats municipals (molt recomanable, ho dic del cert!), entre altres propostes.

Un grup (afortunats, diré) de bloguers i periodistes (entre les que també m'incloc), vam tenir l'oportunitat d'anar a visitar els camps i tastar els espàrrecs el passat 18 d’abril, ja que des de l'Ajuntament de Gavà i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat es va programar un presstrip als camps del Camí de les Parets de la Murtra, a Gavà, amb la finalitat de presentar el col·lectiu Sabors de l’Horta 2017 del Baix Llobregat i la 64ª Fira d’Espàrrecs de Gavà.


L’acte, al qual hi va assistir una quarentena de persones, entre periodistes i bloguers gastronòmics, va comptar amb la presència de la Consellera de Turisme del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, Mireia Monfort i el gerent del Parc Agrari del Baix Llobregat, Raimon Roda, els quals els van donar la benvinguda i van presentar el col·lectiu Sabors de l’Horta del Baix Llobregat.

Seguidament, l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, el tinent d'alcalde de Comerç, Civisme i Promoció de la Ciutat, Ramon Castellano, el president de l'Associació Agropecuària de Gavà, Josep Pañella i el vicepresident de l'Associació Agropecuària de Gavà, Salvador Barri, van presentar la 64ª Fira d'Espàrrecs de Gavà.

Vam fer una visita divertida i experiencial als camps del Parc Agrari del Baix Llobregat de la mà de Gabriel Purset i de Joan Torras, pagesos amb una gran tradició de moltes generacions cultivant espàrrecs. Tot seguit, van realitzar un tast molt “fresc” de l’espàrrec de Gavà dirigit per Cristina Roig, experta assessora i col·laboradora gastronòmica, i Manel Armengol, xef i gerent del restaurant Major Trenta-Sis, amb els que van aprendre i gaudir de curiositats d’aquest producte.


L'espàrrec de Gavà és un espàrrec blanc allargat, de mida mitjana i de textura fibrosa. Es caracteritza pel sabor lleument amarg al paladar. En vam poder tastar al camp mateix, a temperatura ambient, només acompanyats d'un xic de vinagreta o maionesa i... us puc ben assegurar que són melt! 

El Baix Llobregat és la única zona de Catalunya on es fa aquesta hortalissa a causa de les particulars característiques del sòl que necessita, arenós i poc compacte, i del clima, calorós durant els mesos de la collita. Sí, sí, l'espàrrec creix a la sorra, ves per on. No hi plantaríem pas altres hortalisses que requereixen una terra més argilosa. 


L’acte del Presstrip va finalitzar al restaurant Les Marines de Gavà mar, un espai esplèndit, molt tranquil i rodejat de vegetació, tocant al mar, on van continuar amb l’experiència gastronòmica: un grup de restauradors del col.lectiu Sabors de l’Horta els esperà per gaudir de la seva creativitat gastronòmica, oferint degustacions on l’espàrrec de Gavà - Producte Fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat - va ser l’ingredient protagonista. 

Algunes de les propostes presentades, amb noms ben sugerents...
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...