dilluns, 29 d’abril del 2013

Taller de botifarres a Xarxcuteries Margarit

Xarcuteries Margarit és una empresa familiar fundada l'any 1945. Són cinc germans (La Dolors, el Josep, L'Àngels, la Lídia i el Xavier), els qui van començar el negoci al mercat de Sarrià, que seria guardonat al 2007 amb el premi 'Barcelona, la millor botiga del món'. Actualment, ja tenen obertes sis botigues amb segell Margarit: al carrer de  Caponata, 12 / carrer de Cornet i Mas, 63 / al Mercat de Sarrià, 61 / carrer de Benet Mateu, 52 / carrer de Laforja, 68 / carrer de Manuel Girona, 53.

Margarit és una botiga d'artesans que s'esforça per mantenir la qualitat de la matèria primera amb què elabora els seus productes càrnics, ho fa sense perdre allò també molt important pels consumidors com nosaltres, els qui sempre intentem fugir de les compres a grans superfícies: el tracte amable i familiar que retorna, naturalment, a la filosofia de la botiga de barri.

El passat 20 d'abril, una desena de bloguers vam ser convidats per Xarcuteries Margarit a fer un taller de botifarres. Vam anar a l'establiment que tenen obert al carrer de Caponata, 12. Vam estar tot un matí fent botifarres i altres preparacions. Tot el matí en un taller d'uns 20 metres quadrats, us hi heu fixat? I no ens vam tirar coces ni els plats pel cap, eh? Això s'explica perquè els nois de Margarit ens van tenir ben entretinguts. A més de mirar i aprendre, també vam treballar força... això, als bloguers, ens agrada... se'ns ha d'entretenir amb coses així, aleshores podem passar tot un dia, o més si cal, tranquilets i distrets!! 

Avui us deixo un petit resum de l'aventura. Espero que us agradi:

Rebuda inicial d'en Xavier Margarit

I els Margarit comencen a preparar la matèria primera per fer les botifarres de...

Carn picada, ou i...

Foie i tòfona!!

Un cop feta la barreja, ja estem a punt per embotir! Amb aquestes eines ho fan més fàcil que antigament ho feien els nostres avis:

I ara... comencem a treballar! Mans netes i... a fer botifarres!


Carai, quines botifarres més bones! Tots els bloguers hi vam estar d'acord. Però el que ja es veia a venir... els Margarit que diuen: ARA, LES LLIGUEU VOSALTRES! I així ho vam fer:


Un cop lligades, les botifarres d'ou passen a una cuba on es bullen ben bullides. 


I un cop bullides, es deixen escórrer les botifarres com si fos en un estenedor. Les botifarres, a mesura que es refreden, agafen un color daurat ben bonic. 


No tot es va acabar amb la botifarra d'ou, tòfona i foie... vam seguir amb una preparació que encara no coneixíem, la majoria, els CARN CAKES! Aquesta és una de les primeres passes cap a la gastronomia creativa de Margarit. El Carn Cake, una de les últimes creacions, és un divertit pastís de carn que es pot elaborar amb diferents farciments: susu de mostassa, pebrot del piquillo de Navarra, espinacs i pinyons, foie gras d'ànec i tòfona negra d'hivern. La idea és fer un pastís similar al coulant, perquè aquest farcit és al cor de la carn, barrejat amb gelatina perquè no se'ns desfaci en fred. I quan s'escalfa... la salsa es desfà i surt de l'interior. Una idea genial, no? Doncs així els vam preparar nosaltres, després de la fantàstica explicació que ens va fer la Lídia:



I aquesta sóc jo i els meus Carn Cakes! De foie gras i de tòfona negra.

Després de les botifarres de tòfona i foie, després dels Carn Cakes... encara vam fer més... botifarres i salsitxes! I vam aprendre a lligar-les, un art que no us puc dir que vagi aprendre perquè vaig preferir que els bloguers més hàbils i agosarats ho fessin. Mentrestant, això sí, vaig fer fotos. 





Abans de marxar, dues coses més que vaig trobar interessants... la primera, com es cou un pernil dolç:
En aquest estri que es posa al forn. Prèviament, s'injecta al pernil cru tot el tema dels antioxidants i altres substàncies que en mantenen el color, la textura, etc...

I la segona cosa interessant... el tast! Margarit va preparar-nos un assortit de botifarres que venen a les botigues, regat amb un Solà Fred D.O. Montsant. Certament, són unes botifarres molt i molt bones! De regal, ens van oferir uns paquetets amb les botifarres i carn cakes que havíem preparat durant aquell matí de dissabte que va ser, sense dubte, tota una experiència. I més agradable encara quan la pots compartir amb aquests companys bloguers que ara ja són amics. I gràcies, Francesc, l'impulsor d'aquesta trobada bloguera que ens va deixar encantats!



















30 comentaris:

  1. quinas records!! al poble on estiuejo n'havia vist fer-ne de petita...venien unes dones "especialitzades" en aquesta feia :-) quina gràcia tornar-ho a veure en forma de reportatge fotogràfic!!!

    ResponElimina
  2. Osti quin taller més xulo!!

    I quina enveja sana no haver estat. Esperem veure en breu la teva versió dels carn cakes!!

    Petons!

    ResponElimina
  3. Totalment a favor de les botigues de barri i dels productes artesans. S'ha de donar suport a les persones que s'esforcen a fer les coses ben fetes. Una abraçada.

    ResponElimina
  4. renoi, quin reportatge gràfic més complert i ampli! m'ha anat molt bé per repassar totes les etapes dels diferents processos.
    no m'estranya que no tinguessis temps d'aprendre a lligar botifarres :-))

    ResponElimina
  5. Fantàstic taller Marina, segur que us ho vau passar d'allò més bé i que bo!! ;) Aquest tastet final fa venir salivera!!! hehehe

    Una abraçada guapa!

    ResponElimina
  6. Marina si no hubiera estado en Zaragoza ese día también estaria con vosotros ese sabado disfrutando de este taller,gracias por compartirlo.
    peto

    ResponElimina
  7. Quin taller més interesant! segur que vàreu apendre moltes coses

    ResponElimina
  8. Quina pasada de trobada mes interesant !!! i a sobre us las vau emportar cap a casa....fantástic !!!...veig que us u barau passar d'allò mes bè !!!
    Petonets.

    ResponElimina
  9. Marina, que divertit va ser !!! A banda de lo molt que vam aprendre, els productes estaven boníssims. Bravo per la visita, i bravo per gent com els Margarit !!!

    ResponElimina
  10. Segur que va ser un dia molt interessant i divertit.
    Però com que a mi això de la carn no m'agrada gaire, prefereixo veure només les fotos, je je je... ;)

    ResponElimina
  11. Ostres! Quin taller més interessant! Aviam si penges els "carn cakes" cuits per dins! Tot i que semblin coulants no me'ls sé imaginar!

    Petonets :)

    ResponElimina
  12. Mira Marina, veient aquest reportatge teu, m'han entrat unes ganes irrefrenables de menjar carn cakes, o sigui que a la pròxima excursió a Barcelona en dia feiner, m'hi acosto!!! Una abraçada! I dir-te que, a part d'una cuinera genial, ets una gran reportera!

    ResponElimina
  13. Vaja!! ja les tenim aquí....A què no saps que 15 anys de la meva vida han estat entrar i sortir d´una cansaladeria??';-d

    ResponElimina
  14. quin mati més interessant i entretingut!!! segur que us ho vau pasar d'allò més bé i amb bona companyia!!

    ResponElimina
  15. Marina has fet un reportatge fotogràfic espectacular eh?? :) m'hauria agradat molt venir, llàstima que no podia! Les xarcuteries Margarit m'agraden molt. Mira que normalment no compro la carn a Barcelona, però si ho he de fer, ho faig a una de les seves botigues que tinc a prop de casa. Hauré d'anar-hi per tastar els carn-cakes!! Bona setmana!!

    ResponElimina
  16. Un taller de profit a la vegada que interesant. Per açi hi ha una dita curiosa que diu: "Carn de calçeta, per el que la feta" i es que és molt important conèixer la procedència de les matéries primes i la manera de fer-ho. Enhorabona !!!!!!!

    ResponElimina
  17. jajaj que divertit no?? el tast final ha de ser el no va mas! que bo! petons

    ResponElimina
  18. Noia, quina enveja!!! Ha de ser molt interesant.
    Una abraçada

    ResponElimina
  19. Quin taller mes xulo e interessant! Petonets

    ResponElimina
  20. Una visita molt completa.. a casa hem fet matança així que embotir les botifarres i lligar-les ho conec perfectament... els cake carn una passada de bó!!! Molt bona entrada. Petons,

    ResponElimina
  21. Quin taller més interesant i divertit Marina. Es veu tot tant bo i els cakes de carn han de ser una passada.
    Petons.

    ResponElimina
  22. Lligar botifarres!!! mira que sembla fàcil, eh! doncs no... No he aconseguit aprendre de fer el nus correder aquest... si algun dia em dedico a fer botifarres, els hi posaré llacets :)

    Per cert, com puc aconseguir la foto de grup? jo no la tinc.

    ResponElimina
  23. Varem aprendre moltes coses i tot estava boníssim, gracies a la bona feina que estan fent els Margarit. Va ser un mati genial i amb molt bona companya.
    Petons

    ResponElimina
  24. Marina, tengo las tiendas cerca de mi trabajo en sarriá y he de decir que tienen productos muy buenos. Qué suerte poder asistir!! Besos.

    ResponElimina
  25. Grandiós matí, dels que et fan agrair que ets blocaire!! :)

    ResponElimina
  26. Anar a tallers, a descobrir noves propostes gastronòmiques, presentacions, ... sempre és molt agraït. Però haig de dir que en aquest taller m'ho vaig passar especialment bé! Vaig marxar contenta d'haver après tant i satisfeta de conèixer bona gent i persones que treballen i estimen la feina que fan! El resultat? Un producte fantàstic! ;) Molts petons!!

    ResponElimina
  27. Quin taller més interessant!! Un autèntic privilegi!! Petonets!

    ResponElimina

Gràcies per visitar-me, m'ajudes a seguir aquí! Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...